Cât de mult contează etajul la care este situat apartamentul?

Deciziile pe care le iei atunci când alegi un apartament se vor reflecta în experiențele tale din fiecare zi. De aceea, venim în întâmpinarea ta cu câteva sfaturi legate de amplasarea apartamentului și, mai specific, de alegerea etajului la care vei locui. Deci, cât de mult contează etajul la care este situat apartamentul?

Cât de mult contează poziția unui apartament

Amplasarea apartamentului este, cu siguranță, un factor foarte important. Vei dori să alegi să locuiești în zone sigure, cu acces facil în punctele orașului în care trebuie să ajungi des. Zona de Nord a Bucureștiului te poate atrage cu câteva oferte tentante în noile zone rezidențiale, din acest punct de vedere. Însă după ce ai găsit zona potrivită pentru tine, tot la capitolul amplasare intră și alegerea etajului. Un aspect la care multă lume nu se gândește în prealabil, deși ar trebui să se numere printre criteriile principale, precum: poziție, confort, siguranță și preț.

Când vine vorba de etaj, luăm în calcul 3 factori: liniștea, lumina & căldura, costul. Toate sunt influențate de poziționarea apartamentului, în funcție de etaj. 

De exemplu, apartamentele situate la parter sau la ultimul etaj sunt estimate la o valoare mai mică decât cele aflate la etajele intermediare. De ce? Fiindcă variază calitatea luminii naturale, liniștea și încălzirea apartamentului. Dar hai să le luăm pe rând, de-a lungul articolului.

Avantaje și dezavantaje pentru fiecare etaj

De la aspecte precum locație și preț, până la apropierea de parcare sau de mijloace de transport în comun, mai este și un alt factor important care nu trebuie neglijat – care este cel mai bun etaj de apartament pentru a locui? Fiecare opțiune are argumente sale pro și contra, iar noi ți le prezentăm pe cele mai importante dintre ele.  

 

APARTAMENTE SITUATE LA PARTER

Parterul ascunde niște avantaje unice, dacă le privești prin lentila potrivită, dar care pot fi ușor interpretate ca deranjante pentru alții.

Avantaje

  • Uiți de grija scărilor sau liftului, având acces facil în apartament, în special dacă locuiești cu persoane care se deplasează cu dificultate sau pentru stăpânii de animale pe care trebuie să le scoată la plimbare zilnic.
  • Prețul apartamentului la parter este mai accesibil.
  • Cost redus al utilităților pe timp de vară. Aici ne referim în special la aerul condiționat, care nu va fi o necesitate, fiindcă aerul rece este ușor de menținut la etajele inferioare, care nu au expunere mare la lumina soarelui.

Dezavantaje

  • Securitatea, unul dintre cele mai frecvente motive aduse în discuție în cazul parterului, poate naște anumite nesiguranțe. Deși există o anumită vulnerabilitate pentru spargeri, acestea sunt deja contracarate de sistemele de supraveghere și paza 24/7 de care beneficiază noile complexe rezidențiale.
  • Nu te bucuri de o priveliște panoramică. Desigur, locuitul la parter nu înseamnă lipsa priveliștii. Dacă ai o grădină îngrijită în față sau un parc, te bucuri de natură mai de-aproape decât alții.
  • Zgomotul accentuat, mai ales în cazul în care blocul se află aproape de o zonă aglomerată sau în proximitatea parcului. 
  • Lumina naturală slabă s-ar putea să fie un mare impediment pentru cineva care își dorește un apartament luminos. Luminozitatea se poate ajusta și din designul interior al unui apartament și ține mult de expunerea fațadei. Cu toate acestea, va exista o diferență între luminozitatea etajelor superioare și cea a etajelor inferioare.
  • Pentru unii, locuitul la parter poate însemna și o anumită lipsă a intimității.

 

APARTAMENTE SITUATE LA ETAJE INTERMEDIARE

Fiecare etaj vine cu niște avantaje particulare, dar atunci când vorbim de încălzirea și răcire, de luminozitate și siguranță, s-ar putea ca etajul inferior și cel superior să fie în totală opoziție. Dar să vedem ce propune calea de mijloc, adică apartamentele intermediare.

Avantaje

  • Șanse mici de a te confrunta cu umezeala.
  • Temperaturi stabile care se traduc în facturi stabile, fără costuri extreme.
  • O priveliște mai bună decât la parter și, implicit, mai multă lumină naturală (dacă nu este blocată de alte clădiri sau copaci).
  • Vulnerabilitate scăzută la spargeri.

Dezavantaje

  • Nivel mediu de zgomot. Deși te-ai îndepărtat puțin de zumzetul stradal, la etajele intermediare ești înconjurat de vecini aproape din toate părțile.
  • Etajele intermediare sunt de regulă cele mai bine bugetate, adică au prețuri mai ridicate decât etajele extreme.

APARTAMENTE LA ETAJUL SUPERIOR

Etajul superior vine cu avantaje de neegalat, însă potențialul lor trebuie pus în balanță de câteva aspecte mai puțin plăcute. Să vedem despre ce e vorba.

Avantaje

  • Te bucuri de cea mai bună priveliște. Iar în funcție de orientarea blocului, te poți răsfăța în momentele de relaxare cu o priveliște panoramică asupra orașului.
  • Înălțimea îți oferă liniște și intimitate.
  • Facturile la energia electrică și gaz vor fi mai mici în sezonul rece datorită temperaturii mai ridicate în comparație cu etajele inferioare.
  • Vei fi inundat de lumina naturală, cu siguranță.
  • Prețul unui apartament la etaj superior este, de obicei, mai mic în comparație cu unul situat la nivel intermediar.
  • Unele apartamente la etajele superioare dispun de mansardă sau terasă.

Dezavantaje

  • Mutatul obiectelor grele sau căratul cumpărăturilor până la ultimul etaj poate fi greu, mai ales dacă nu ai lift.
  • Aerul cald se ridică, ceea ce înseamnă costuri ridicate în timpul verii cauzate de utilizarea aerului condiționat. 
  • Posibile probleme de umezeală sau cu acoperișul. E bine să verifici starea acoperișului exterior înainte de a lua o decizie, fiindcă vei simți pe propria piele fiecare daună.

 

În concluzie

Am descoperit că alegerea etajului nu e simplă, că dincolo de balansul de beneficii și dezavantaje pe care le are fiecare nivel, această alegere ține de preferințele și nevoile fiecăruia. Recomandarea noastră, atunci când ești în căutare de apartamente, este să faci o listă cu tot ce îți dorești, precum și un buget cu care poți jongla. 

La Toff Dominium, poți analiza îndeaproape întregul portofoliul de proprietăți, pentru a vedea care vine în întâmpinarea nevoilor tale.

Join The Discussion

Compare listings

Compare

Nu poți copia conținut de pe această pagină.

×