Piața imobiliară în 2021. Care sunt cele mai noi tendințe și ce diferențe există față de anul 2020?

Ascensiune puternică, creșterea numărului de tranzacții, prețuri stabile. Așa am descrie primul trimestru pe piața imobiliară în 2021. Ce s-a schimbat față de 2020 și care sunt tendințele pentru anul curent în materie de cerere, de ofertă și de schimbarea stilului de viață al oamenilor?

Pandemia COVID-19 a avut un impact puternic asupra întregii economii globale pe parcursul anului trecut, iar piața real estate s-a restabilizat, aplecându-se spre noile nevoi de locuire în perioadă pandemică.

În România, piața rezidențială a fost lovită de pandemie în cel mai prolific moment al său din ultimii 30 de ani. Însă chiar și pe perioada anului trecut, segmentul imobiliar și-a continuat evoluția, sectoarele rezidențial și industrial depășind chiar și cele mai optimiste previziuni. Mai mult, în 2021, volumul proiectelor anunțate indică o mare capacitate de adaptare la noile condiții.

 

Ce diferențe s-au înregistrat pe piața imobiliară în 2021 față de anul 2020?

Piața imobiliară în 2021

Cea mai mare schimbare în ultimul an și jumătate a fost trecerea în online a proceselor și mutarea birourilor remote. Iar această schimbare a venit la pachet cu oportunitățile ei. Una dintre ele este orientarea spre locuințe multifuncționale, care permit flexibilitatea locuirii și a muncii în regim de home office.

Debutul anului curent a marcat o ascensiune spectaculoasă pe piața rezidențială, cu cel mai mare volum al vânzărilor înregistrat în ultimii 5 ani pe piața locală din capitală.

Schimbările cu care vine 2021

La începutul anului discutam despre cum a afectat pandemia piața imobiliară în 2020. Efectele acesteia încep să se resimtă în reorientarea oamenilor spre alt tip de confort, spre locuințe multifuncționale, spațioase și luminoase.

Concret, noul stil de viață a dus la creșterea cererii pentru case sau apartamente mai spațioase, cu mai multe camere, mai ales după ce sectorul IT&C au anunțat regimul de lucru remote până la finalul anului sau chiar și în 2022. Piața închirierilor arată încă incert în grafice. Totuși, volumul închirierilor de spații de birouri a înregistrat o creștere de 23% în primul trimestru din 2021, comparativ cu T1 2020, principala sursă a cererii de spații de birouri în București reprezentând-o tot sectorul IT-ul.

 

Modul de lucru remote a activat intenția oamenilor de a achiziționa case sau chiar terenuri pentru construcție, fiindcă lipsa mobilității și a flexibilității în spațiul cotidian s-a resimțit mult mai acut în lockdown. Față de 2020, în 2021 au început discuțiile despre modalitatea de lucru hibridă, în care clădirile de birouri rămân un instrument cheie în jocul imobiliar.

Piața imobiliară nu a fost vizibil afectată în 2020, deși s-au înregistrat scăderi ușoare din cauza imprevizibilității cu care a venit prima jumătate a anului. Începând din a doua jumătate a anului, statisticile vorbesc despre o creștere menținută, care implică inclusiv piața chiriilor, odată cu discutarea reînceperii cursurilor universitate și, implicit, a mobilității studenților.

Rămâne totuși de observat cum evoluează piața imobiliară business și cea comercială, care au fost cele mai afectate în decursul anului trecut.

Care sunt tendințele imobiliare în 2021?

  1. Majorarea tranzacțiilor și stabilizarea prețurilor

Creșterea continuă a pieței imobiliare încă de la începutul anului curent, promite o stabilizare a prețurilor. Modalitatea de lucru hibrid, care presupunerea întoarcerea parțială a angajaților corporate în birouri va suspenda creșterea prețurilor și pe segmentul business, nu doar pe cel rezidențial.

  1. Orientarea spre segmentul rezidențial premium

Explozia în vânzările imobiliare la începutul anului 2021 traduc preferințele românilor spre alt tip de confort pe care îl poate oferi o locuință. Spațiile interioare ample, multifuncționale și luminoase, cu terase sau grădini generoase au devenit foarte importante odată cu reconfigurarea stilului de viață.

Inclusiv designul interior va fi influențat de aceste schimbări aduse de anul 2020, punându-se mai mult accentul pe finisaje naturale, mobilier minimalist și detalii în culori intense, care să surescite atmosfera încăperilor. Maturizarea pieței se reflectă și în orientarea tinerilor de a căuta soluții flexibile de locuit, care să ridice standardul de confort.

Prin urmare, toate aceste schimbări fac din segmentul rezidențial premium unul din ce în ce mai atractiv în 2021, iar ofertele sunt deja prezente pentru a împlini așteptările viitorilor locatari.

  1. Migrarea dinspre zonele centrale înspre cele limitrofe

Criza sanitară a schimbat preferințele de investiție ale românilor, influențând puternic stilul de viața cotidian și desclanșând o creștere a cererilor pentru case. Dacă acest trend din 2021 se menține și în următorii ani, piața rezidențială s-ar dezvolta expansiv pe orizonală, spre localitățile periferice din Ilfov sau orașele mari ale țării. Reorientarea de la spații mici către spații mari vine ca o mutare strategică, fiindcă majoritatea angajaților petrec mai mult timp acasă decât la birou.

Concluzie

Dacă 2020 a fost unul dintre cei mai incerți ani în orice segment imobiliar, în 2021 direcțiile se stabilizează, iar cererile reintră într-o pantă ascensivă.Tendințele pe piața imobiliară în 2021 sunt date nu doar de factorii economici, ci inclusiv de comportamentul cumpărătorilor de locuințe, care reflectă noi necesități și soluții confortabile pentru locuit.

La Toff Dominium, suntem deja pregătiți să-ți îndeplinim dorințele în materie de confort premium.

Join The Discussion

Compare listings

Compare

Nu poți copia conținut de pe această pagină.

×